Att tänka på när du köper dator


Hur snabb dator behöver du? Maxad processor och monstergrafik är kul, men det kostar på, drar onödigt med ström och kräver störande fläktar.
Köp en dator som klarar av det du tänker använda den till, och kanske lite mer så att den hänger med ökade krav i framtiden.

Det som avgör prestanda är processorn, grafikkortet, ram-minnet och lagringen. Det kan vara svårt att se vilken processor som är kraftfull eller strömsnål. Det är inte säkert att fler kärnor och högre klockfrekvens är bättre.


Processor

I en stationär eller riktigt kraftfull bärbar bör du se till att processorn har fyra kärnor, eller kanske till och med fler om du vill vara extrem.

Generellt ska du välja en Intel Core i5 eller i7, alternativt en motsvarande AMD-processor (dessa är lite svårare att hålla reda på med tre olika “högpresterande” serier, AMD A10 och A12, FX-processorer och Ryzen).

Intel Core i3, Core m och AMD A6 eller A8 är mer i låg- och mellanklass.

Intel Atom, Celeron eller Pentium eller AMD:s E2 sitter i de enklaste och mest strömsnåla datorerna.


Ram-minne

Ram-minne är enklare. Se främst till att ha så mycket som möjligt. Fyra gigabyte duger för enklare datorer, men vill du göra mer rekommenderas åtta eller helst ännu mer, i en kraftfull stationär dator minst 16 gigabyte.

Minnen av typen ddr4 är nyare och bättre än ddr3, och de kan också ha olika klockfrekvens. Men det är för det mesta marginellt, om du inte ska bygga en maxad speldator.

Grafikkort

Ska du inte spela spel på din dator behöver du inget extra grafikkort, utan kan nöja dig med det inbyggda i processorn.
När det gäller grafikkort för spel så är det Geforce GTX och Radeon R eller Radeon Vega du helst ska hålla utkik efter. Grafikkorten kan komma från olika tillverkare, men är alla baserade på dessa grafikprocessorer.

När det gäller dessa får du i princip mer ju mer du betalar. Se till att kolla upp så att det är ett relativt nytt grafikkort i datorn. De utvecklas snabbt och ett lite äldre kan bli omodernt. Är du riktigt avancerad kan du köra två likadana grafikkort samtidigt och få dubbel prestanda (ibland). Men det är oftast en bättre idé att skaffa ett kraftfullt kort istället för att köra två halvsnabba.

Lagring

Datorn behöver också en disk att installera program och lagra filer på. Här finns det idag två tekniker med olika för-och nackdelar: ssd och mekanisk hårddisk (även kallat hdd).
Ssd-er bygger på Flash-minne (samma som i ett usb-minne eller ett sd-kort) och är snabba, tysta och strömsnåla, men mycket dyrare än mekaniska diskar.

Det sitter dock numera små ssd:er även i de flesta billiga bärbara datorerna. Ska du ha stor eller extra snabb ssd skjuter priset snabbt i höjden. I stora stationära datorer är det vanligt med en snabb ssd för program och en stor hårddisk för att lagra filer på.

Nätverk

Bra uppkoppling blir allt viktigare. Här ska du se till att din dator har antingen snabb ethernet-port, snabbt wifi – eller bägge. Kolla efter så att dess fasta nätverksport (om den har en) är av gigabit-typ, annars kan du inte få mer en hastighet på 100 megabit. I dag, när många bredbandsuppkopplingar är på minst 250 megabit vill man kunna utnyttja det.
Föredrar du wifi, se efter att datorn stödjer standarden 802.11ac. Det är den standard som gäller för nya bra routrar och som ger snabb och stabil uppkoppling.

Då och då kan du också hitta datorer med inbyggt 4g-modem. Det kan vara praktiskt att stoppa in ett sim-kort och köra, men tänk på att mobilt bredband ofta är segare och dyrare än det fasta.


Andra anslutningar

Datorn kan ha ett gäng andra fasta och trådlösa sätt att ansluta till den.
Här finns usb-portar för tillbehör, externa diskar och minnespinnar. Se där till att datorn har usb 3.0-portar eller nya usb 3.1 om du vill ha extra hög hastighet.
Här finns gamla vga, och nya hdmi samt displayport-kontakter för att ansluta skärmar eller projektorer. Och på en del av de nyaste datorerna finns också thunderbolt 3, en extrem-snabb port som kan användas till i princip allt när det kommit tillräckligt med prylar som du kan ansluta till den.

Förutom wifi bör datorn även ha bluetooth, så att du kan ansluta trådlös mus, tangentbord, hörlurar och högtalare. De flesta bärbara datorer och även många stationära har detta, och det bör helst vara bluetooth 4.0 eller senare för att vara kompatibel med nyare prylar.

Slutligen kan det vara bra att kolla upp vilka bildskärmsutgångar datorn har. Här finns det framförallt två sorters anslutingar att hålla reda på. För det första hdmi, som många datorskärmar och i princip alla tv-apparater kör, och displayport, som är vanligare på moderna dartorskärmar. I bland kan bärbara datorer har mini-varianter av dessa portar. Då kan du behöva köpa till en adapter till normalstor kontakt.

Operativsystemet

Datorn behöver ett operativsystem för att fungera. Det är kort och gott programmet som kör alla andra program och det kan avgöra vilken dator du köper. Vill du köra Mac OS så finns det bara tillgängligt på Apple-datorer, och då är enda frågan vilken Mac du ska ha. De flesta andra datorer du kan köpa kommer med Windows 10 på.

Bygger du en egen dator kan du också välja att inte få något operativsystem alls. Då kan du installera en befintlig Windows-licens eller kanske köra ett alternativt system som Linux. Vilket du föredrar är en smaksak. De fungerar på samma sätt, fast med olika gränssnitt och olika programutbud.

Ett tredje alternativ är en dator med Googles Chrome OS. Det fungerar lite annorlunda än traditionella operativsystem. Du installerar inga program, utan nästan allt är webbtjänster i molnet. Det är i princip en webbläsare i en låda. Å andra sidan kan du göra massor bara på webben numera.


För bärbar: Skärmen

Förutom storleken på datorns skärm finns det ett par saker till att tänka på. Till att börja med dess upplösning, hur många pixlar den ger dig. En 1080p eller 1440p-skärm ger en helt annan upplevelse än en lägre upplöst skärm. Det finns till och med enstaka datorer med 4k-skärm.

Det andra att hålla utkik efter är vilken skärmteknik som används. Gamla tn-paneler används fortfarande i en del billigare datorer, och de ger blek kontrast och dåliga betraktningsvinklar. Det finns dock även tn-skärmar i en del dyrare datorer för spel, då de har snabba svarstider. Pls- och ips-paneler är bättre på det mesta, och skulle du hitta en dator med oled-skärm (ovanligt och dyrt) så slår det allt.

Skärmar har också olika bra färgomfång. Det kanske inte gör någon stor skillnad för alla användare, men är du kräsen med det så ska du söka reda på hur bra de matchar standarderna srgb och Adobe rgb.
Kolla också skärmens ljusstyrka om du vill använda datorn utomhus i solljus. Är den för svag finns det en risk att du inte ser ett skvatt. Ljusstyrka mäts i enheten cd/m2 eller nits (det är exakt samma sak), och du bör ha 300-400 nits eller mer för en bra upplevelse utomhus.


För bärbar: Batteritiden

För vissa är batteritiden bland det viktigaste i en bärbar dator, medan andra flyttar den från uttag till uttag och inte bryr sig alls. Ett stort batteri ger bättre batteritid, men gör också datorn tyngre. En långsammare processor och en liten bildskärm gör datorn strömsnål, men har bägge givetvis sina egna nackdelar.

Här gäller det att hitta en bra balans. En bra ultrabook eller hybrid ska du kunna få ut en åtta till tio timmas jobb utan problem. En modern ultrabook av extra strömsnål typ kan ge dig ännu mer. För 15-tummare och uppåt gäller det att inte ha för höga förväntningar på batteritiden, speciellt inte datorer med spelprestanda.

För bärbar: Ergonomi

Slutligen är det viktigt att du trivs med verktygen du har för att kontrollera datorn. Den kan vare hur snabb eller snygg som helst, men är tangentbordet obekvämt, muskontroller bökiga eller pekskärmen av låg kvalitet kan den bästa dator kännas som ett skräpbygge.
Därför rekommenderas nästan alltid att du letar upp datorn i en butik först och känner efter själv.

Och styralternativen är många. Vill du ha höga eller låga knappar i tangentbordet? Är bakbelysning i knapparna ett måste? Hur vill du styra musen, med platta, plupp mitt i tangentbordet eller mest med fingrarna på pekskärmen? Eller pluggar du ändå in en lös vanlig mus, så det är strunt samma?

Om du har pekskärm, ska den också gå att kontrollera med pekpenna? Eller lockar nya speciallösningar, som nya Touchbar som Apple introducerade i Macbook Pro?

Det här är frågor med väldigt personliga svar, men de kan vara ack så viktiga, och mer avgörande för vilken dator du ska välja än vilken processor den har eller hur stor hårddisken är.










WebbUgglan